Meny

05 jul 2012

Företagsreportage

Ur kaos föds nya idéer - Våga "go bananas"

Open Viking Network bjöd på net working, match making och speed dating en helt vanlig måndag kväll - som blev högst ovanlig

Första dagen efter semestern. Det är måndag den 9 augusti 2010. Jag ska på ett kvällsarrangemang ute på Tylöhus. Föga anade jag vad som väntade mig. Jag var inte hemma förrän kl 23.30, de sista gick vid kl 01.00!
 
Vad hände egentligen? Hur beskriver man något som måste upplevas? För en upplevelse utöver det vanliga var verkligen Open Viking Network (OVN). Skåningar och Göteborgare möttes i Halmstad. Och alla talade samma dialekt - "entreprenörska" med en klang av innovation. Det var ordning och kaos, banankontakt och mystiska matematiska formler, folk plockades upp och parades ihop, vi skickade iväg JANTE-lagen med en thailändsk lykta som steg mot den nattsvarta himlen...
 
Det här var kvällen då allt var möjligt. Anders Rosén, grundare av OVN och Snilleblixtarna såg till att allt skedde, och det i raketfart. Med sig hade han entusiaster som delar förmågan att se förbi det uppenbara och ta vara på kreativitet och möjligheter. Som vet att idéerna jobbar sig nerifrån och upp, som vet hur viktigt att det är att ta vara på barnens potential, som vet att när ord och handling kopplas ihop kan det hända mirakel.
 
En av dem som vet var Håkan Lans - Sveriges största uppfinnare i modern tid. En annan var Bert Inge Hogsved, grundare och VD för Hogia.

Här möttes uppfinnare från Göteborg, Borås och Malmö, lärare och studenter från Högskolan i Halmstad, entreprenörer, innovatörer, marknadsfolk, finansiärer, näringslivsfolk från Varberg och Halmstad - känslan av delaktighet, vilja, glädje och nyfikenhet var nästan fysiskt påtaglig. Är ni med? frågade Anders. Alla var med!
 
Ord = handling = match making. Under kvällen presenterade några uppfinnare/företagare sina produkter. Anders ständiga fråga var; Vad söker du? I samma stund som han fick svaret vände han sig till övriga deltagare och frågade; kan någon här hjälpa till? Och det kunde man. Det här var match making direkt och med omedelbar verkan. Patentsökare fann jurist, en som ville in på tyska marknaden fann tysktalande konsult, en annan behövde marknadsföringshjälp och den fanns. Jag skulle kunna fortsätta räkna upp exempel - men ovanstående visar förhoppningsvis att allt är möjligt!
 
Anders Rosén vill skapa Europas första renodlade Entreprenörsuniversitet i Halmstad. Ett virtuellt sådant, med koppling till Högskolan. Ett gäng med rötterna i Högskolan i Halmstads mylla lockades fram och fick ta emot positiva lovord om innovationsprofilen. Gott rykte smakar bra. Det finns mycket spännande i framtiden, i alla fall om Anders får råda. Läs mer om idéerna som är på G.
 
Ur kaos föds nya ordningar. Har du chansen att gå på ett OVN-möte så bara gör det! Det är något du måste uppleva! Total frihet från byråkrati och jantelag kan utlovas.
Här kan du läsa om hur mötet går till - på ett ungefär - för varje tillfälle är ju unikt.
Nästa Open Viking Network-möte hålls i Varberg den 23 september 2010.
 
Vill du läsa mer?
Göteborgs Uppfinnarförening GUF har skrivit lite på sin hemsida om Halmstad-mötet.
Hallandsposten hade en artikel om Håkan Lans.
I Uppfinnaren & Konstruktören nr 4, 2010, finns denna artikel.


Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.