Meny

05 jul 2012

Företagsreportage

Studenternas syn på mässan

Vi tog även tillfället i akt att prata med några av studenterna som besökte dagens mässa. Här berättar de mer om vad mässan har för påverkan på dem och deras studier.

Gabrielle, 22 år.
Gabrielle läser internationella marknadsföringsprogrammet, 180 hp. Utbildningen pågår i tre år och Gabrielle har redan läst ett halvår.
 
Gabrielle är på arbetsmarknadsdagen för att skapa kontakter och bredda sitt nätverk inför framtiden. Hon vill också veta vilka jobb som erbjuds inom hennes ämneskategori. Samtidigt passar hon på att se om det finns något sommarjobb hon skulle kunna söka.
 
För Gabrielle är nätverkskapande ett sätt för henne att skaffa sig motivation till studier. Hon söker alltid råd, tips och idéer till ett mer kreativt studerande. I och med att en del av företagen som ställer ut är potentiella arbetsplatser för Gabrielle tar hon gärna emot synpunkter och råd som bidrar till bättre studieresultat och hur hon på bästa sätt tar sig in på marknaden efter sin utbildning.
 
Det viktigaste är att prata och kommunicera anser Gabrielle. Ju mer man pratar desto mer möjligheter får man, säger hon. Hon har även med sig sitt CV som hon delar ut till intressanta företag.

Marcus Bengtsson, 20 år.
Har studerat på Yrkeshögskolan i Halmstad med inriktning på mekatronik. Utbildningen pågick i två år och Marcus har redan tagit sin examen och är redo för arbetslivet.
 
Marcus besöker arbetsmarknadsdagen för att se vad de företag som han intresserar sig av erbjuder för tjänster. De företag han skulle kunna tänka sig att jobba på i framtiden är HMS och Getinge.
 
- Här kan man lättare se vilka jobbchanser det finns inom min yrkeskategori.
 
Eftersom han redan tagit examen är han här för att ”sålla fälten” och på så viss kunna rikta in sig på företagen som erbjuder det han söker. Detta är även ett utmärkt tillfälle att ge feedback och komma med synpunkter som skulle kunna komma att förbättra organisationens strategier och utveckling.
 
Marcus vill marknadsföra sig själv genom att djupgående berätta om sin utbildning. Han tror att han besitter en kompetens många företag söker. Marcus har även praktiserat på Halmstad Industri och menar på att det är en merit som är till hans stora fördel.

Maria, 24 år.
Har läst till bygg- och fastighetsekonom i tre år. Nu läser hon ett ett extra år med inriktning på förvaltare.  
 
Maria är här för att se vad som erbjuds och om det finns något företag som intresserar henne. Hon söker främst företag som söker nyutexaminerade då hon snabbt vill få jobb direkt efter examen.
 
Det är ett bra sätt för studenter att få en fot in i arbetslivet. Om inte annat få en aning om vad deras framtida yrken innebär, säger Maria. Eftersom Maria har riktat in sig på den ekonomiska marknaden är hon här för att se vad som passar just henne.
 
- Ekonomi är så brett ämne och det kan ibland vara svårt att veta vad som passar en. Därför är det bra med en arbetsmässa där man kan ställa sina frågor och få direkta svar.
 
Hon skannar av stället och besöker de montrar som representerar ett företag som är av hennes intresse. Hon marknadsför sig själv genom att beskriva sin utbildning och frågar om de har något att erbjuda henne.


Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.