Meny

05 jul 2012

Företagsreportage

Näringslivet i Halland samarbetar med Asti, Italien

Fredagen den 22 oktober var det en festlig Svenskitaliensk tillställning på Stora torg. Anledningen till detta var att Halmstad och orten Asti i Italien undertecknade ett fyraårigt samarbetsavtal, där städernas fortsatta samarbete fördjupas genom utbyten som rör utbildning, kultur, turism, äldrefrågor och företag som arbetar med lokalproducerad mat.

Italien är ju sedan urminnes tider känt för sin matkultur. Där har upplevelser och mat framgångsrikt bakats ihop och blivit turistmagneter. Upplevelsenäringen i Halland växer. Men vi skulle kunna utvecklas ännu bättre inom områdena Local food och turism. Därför planerar Halmstad och Asti att knyta närmare band på näringslivssidan för ett ömsesidigt utbyte mellan företag i branschen. Det finns mycket att lära av varandra.
 
De företag som företrädde Sverige och Halland bjöd på konst, mat och dryck. På detta första steg mot samarbete var Svensk smak, Di Mare Delikatesser, Signerat Halland, Krönleins, Östras Bröd, Ugglarps Grönt, Hafi och Ztrand konst och hantverk representerade. Även Asti hade med sig ett antal delikatesser som de bjöd på.
 
Det smakfulla eventet inleddes med mat och dryck samt en teaterföreställning av de ungdomar från Halmstad och Asti som är involverade i samarbetet. Föreställningen handlade om hur italienarna invaderar Halmstad för att sedan sluta fred och påbörja ett samarbete.
 
När föreställningen avslutats fortsatte människor att visa intresse för mat och dryck från Halland och Asti. I rådhusfoajén kunde man även beskåda resultatet av veckans arbete med framtidsfrågor i form av utställningar samt en större utställning om Asti.
 
Avslutningen på arrangemanget tog oanade höjder då kommunstyrelsens ordförande Carl Fredrik Graf och Astis borgmästare Giorgio Galvagno hissades upp i en skylift undertecknade samarbetsavtalet till sång av Nova Cantica på fem meters höjd, ”med endast Gud som vittne”.
 
Förutom arrangemanget på Stora torg träffades Italienarna och ett antal Halmstadföretag en kväll på Heagård. Där de fick avnjuta smaker från Halland och utbyta tankar och idéer om det fortsatta samarbetet. 

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.