Meny

05 jul 2012

Företagsreportage

Grundarna av Mattefabriken har startat aktiebolag

Ghoulsoft AB som drivs av Tobias Grönberg och Philip Heimer är grundarna till Mattefabriken. Mattefabriken är ett internetbaserat verktyg för att lära sig matematik.

Hur det hela började

Killarna träffades 2005 då de båda påbörjade Högskolan i Halmstads Multimediautbildning. Som B-projekt* undersökte de hur lek och lärande kan integreras i ett lek- och lärspel, för att skapa motiverande och engagerande övningar. Detta var det som lade grunden för det som idag är Mattefabriken.

Internet ger möjligheter

Intresset för spel

Efter att de tagit examen använde de sin fritid för att bygga upp mattefabriken som idag är en webbplats som besöks av tusentals elever på grundskolenivå. De har byggt sidan själva, genom den kunskap de fick genom sin högskoleutbildning.

De är båda födda i den så kallade ”spelgenerationen”, de som är uppfödda med att spela spel online. Detta och intresset för tekniken att spela online samt att det fanns ett intresse för matematik gjorde att de såg ett behov av att skapa en webbplats där du kan spela och lära dig saker på samma gång.
 
Har inte så mycket att förlora

Respons från både elever och lärare

Matematik har länge varit det ämne som elever har sämst resultat på. När de skapade Mattefabriken fanns det en förhoppning om att öka intresset för matte. Samtidigt som det skulle vara en bonus om det genomsnittliga resultatet ökade. Den elev som har räknat flest tal under en vecka kom upp till 9000 stycken, vilket innebär ca 1 200 tal om dagen. Klockslagen 10.00 och 19.00 är de som flest spelar på, vilket visar att elever spelar även när de kommit hem från skolan.
 
Vittra i Halmstad var den första skolan som provade Mattefabriken och sedan dess har 230 skolor anslutit sig till verktyget. Det finns även en inloggning för lärare, så att de kan följa de elever som registrerat sig på deras skola. Detta gör att de bättre kan hjälpa eleverna när de sett var de har svårigheter.
 
Vi har fått brev från lärare som ger oss beröm och berättar att verktyget fungerar bra, speciellt på de som har koncentrationssvårigheter.

Framtiden

Nästa steg tog de tillsammans med Bonnier Utbildning, som upptäckte Mattefabriken på en matematikmässa i Stockholm. Samarbetet innebär att Bonnier Utbildning kommer att sälja Mattefabriken bland sitt onlineutbildningsmaterial på www.bonline.se.
 
Än har vi inte sett det sista av Ghoulsoft, de har nämligen planer på att göra fler spel.

Ghoulsofts tips till de som funderar på att starta eget

Var inte rädd i onödan
Hitta ett problem eller behov
Leta efter något att förbättra
 
*B-projekt är en uppsats man skriver på Högskolenivå för att få en fullständig kandidatexamen efter avslutad utbildning. 


Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.