Meny

05 jul 2012

Företagsreportage

Från Entreprenörskolan till Kulturimperiet

Maths tryckte på en idé och släppte loss den efter Entreprenörskolan

Maths Jalhed har ett gediget förflutet från den grafiska branschen. Både som företagare och som anställd. Efter att i många år jobbat på Skatteverket med ansvar för dess gemensamma grafiska profilmaterial bestämde han sig för att återgå till egenföretagandet. Hösten 2009 hoppade han av från sin anställning och deltog i Entreprenörskolan* som arrangeras av Halmstads Näringslivs AB.

Våga prata med varandra och nätverka

Det Maths uppskattade mest var att Entreprenörskolan täcker upp så många olika delar av företagandet. Men han skulle gärna se att deltagarna vågade nätverka mera och prata med nya människor. Berätta om din verksamhet eller om dig som person, det ena kan leda till det andra...

Förenar kompetens med intresse

Idén om att skapa en kulturtidning hade han tryckt på under en längre period. Maths är genuint intresserad av, och kunnig inom, kulturområdet. Han upplever att det saknas ett forum för att lyfta fram kulturen i sitt vidaste perspektiv. Tidningen, som ska annonsfinansieras, ska inte innehålla smygreklam utan objektivt spegla hela kulturspektrat i Halmstads kommun. Och det är brett! Kultur kan vara allt från graffiti och arkitektur till performance och måleri.
 
På ytterst kort tid har Maths gått från idé till handling och fått fart på sitt bolag som heter Jalhed Produktion AB. Hela familjen är mer eller mindre engagerad. Att vara småföretagare blir ofta en slags livsstil.
 
Nu är det fokus på första numret av Kulturimperiet som tidningen ska heta. När jag frågade Maths hur han kommit på namnet fick jag följande svar;
-        " Vi vill ge kulturen högre status i Halmstad och hoppas att man i framtiden kan kalla staden och området för, om inte kulturimperium, så i alla fall kulturkommun. Dessutom vill vi samla alla separata kulturyttringar och utövare och uppmärksamma dessa i ett gemensamt forum - ett kulturimperium. Ordet har ju samtidigt en historisk koppling som gör det intressant."
 
Kulturhalmstad kan skatta sig lyckligt att Maths lämnade Skatteverket för att istället trycka på kulturens mångfald!

Handgriplig premiär den 12 juli

I bästa semesterperioden kommer tidningen delas ut i handen. Sedan kommer Kulturimperiet , som är gratis, finnas tillgänglig på olika offentliga platser. Så håll utkik efter den om du inte har tur och får ett rykande färskt exemplar direkt i handen.

Vilka är dina bästa tips till andra som funderar på att starta eget?

  • Hitta en affärsidé som du verkligen känner för.
  • Bygg nätverk och omge dig med folk som du kan lita på.
  • Tro på dig själv och din förmåga att skapa något - våga bryta mönstret i ditt eget liv.
  • Och gå Entreprenörskolan, du har inget att förlora - bara allt att vinna!

    *Entreprenörskolan är kostnadsfri och till för alla som funderar på att starta eget eller redan har gjort det. Ett stort antal fristående seminarier behandlar allt från affärsidé till budget.
    Läs mer

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.