Meny

05 jul 2012

Företagsreportage

Fotbolls(s)tripp och nätverksloppis på Entreprenörskolans avslutning

Den 1 november 2011 hölls höstens sista träff på Science Park Halmstad

Karolina Davidsson, VD för Halmstads Näringslivs AB, inledde kvällen.
 
- Vilket engagemang! Vilken närvaro, och vilken hög nivå det har varit på höstens Entreprenörskola, sa hon. Men nu är det dags att knyta ihop säcken. Reflektera över var ni befinner er i företagsprocessen. I kväll ska vi knyta de sista kontakterna. Använd nätverket väl!
 
- Det startas ungefär 12 företag i veckan i Halmstads kommun, berättade Karolina. Halmstads Näringslivs AB finns för att kommunen prioriterar näringslivsfrågor.  Vi jobbar med starta, driva och etablera och fungerar som länk mellan näringsliv och kommun. Jag vill avsluta med att slå ett slag för möjligheten att köpa företag. Man behöver inte starta något alldeles nytt företag själv.

Nästa talare var Ulf Andersson, VD för Science Park Halmstad (SPH). Här "tillverkas" företag. Sedan 2008 har 78 kommit in i parken, och 25 har gått vidare. På Science Park tillämpas "kaffebordsprincipen". Är man på plats så är det obligatorisk närvaro vid fikat kl 09.30. Det är viktigt att snacka mycket med varandra. Det ger hela tiden nya möjligheter. SPH:s uppdrag är att jobba med företag som har tillväxtpotential. Och man letar efter entreprenörstalanger. När företag, och blivande företag, ska väljas in genomförs alltid intervjuer. Man tittar både på affärsidén och personen bakom. Läs mer om SPH »

DD Company är ett av företagen på Science Park Halmstad. Företaget startades av Daniel Ljungberg och Dan Gustafsson. Idag är Mårten Andersson en av delägarna. Han gjorde ett bejublat framträdande med stripp! Plötsligt började han klä av sig...och vips hade vi en fotbollsspelare framför oss.  Med ett något udda skoval, men det går att trixa med bollen även i innetofflor.  DD Company har all världens fotbollsnationer som är målgrupp för sin verksamhet. Mårten berättade bl a om betydelsen av att få tillgång till en affärscoach.  Läs mer om företaget »

David Dromberg, utvecklingsingenör från Högskolan i Halmstad, fick en lysande idé! Och den resulterade i han numera har en plats på Science Park Halmstad och dessutom blev en av vinnarna i Tele2:s och SPH:s entreprenörstävling. Han har utvecklat en app som ersätter den vanliga lampan  Wake up light. Han tipsade alla entreprenörer om att våga misslyckas.- Jag har misslyckats med många projekt. Och det är jag glad för! För misslyckanden kan vara både utmanande och utvecklande.

"Starta-eget-coacharna" Li Månljus, Tvätt för alla, och Lasse Lundholm, Rockstyle, intervjuades av Karolina Davidsson. På frågan om vad som är roligast med att driva eget företag var svaren; att man får använda sin kreativitet fullt ut, att det finns en otrolig utvecklingspotential och att få bygga upp något eget. Det svåraste är att vara ekonomiskt uthållig tills man är etablerad och att sprida budskapet, d v s marknadsföra företaget stort med små medel. Lättast med företagandet är att ha roligt på jobbet och se alla möjligheter. Hemsidorna: Tvätt för alla och Rockstyle

Kvällen avslutades med en kreativ nätverksloppis som leddes av idépiloten Peter Alkeryd på Realize. Deltagarna fick skriva ner vad de kan erbjuda och vad de önskar. Sedan var det bara att "shoppa" loss i nätverket och det var nog många som gick hem med nya samarbetspartners och nya idéer. Det ska bli spännande att se hur många av dessa som omsätts i framtiden.

Vi frågade några av deltagarna vad de tycker om Entreprenörskolan

Frågorna vi ställde var följande:
1. Varför går du på Entreprenörskolan?
2. Det är ju många seminarium, är det något särskilt som du har haft extra nytta av?Svaren hittar du nedan:

Gabriela Johansson, Markaryd
1. Jag funderar på att eventuellt starta företag i framtiden. Här har jag fått bra erfarenhet att ha med mig, även om man inte har företag.
2. Man kan ta med sig något från varje ämne. Roligast var seminarierna om affärsidè, marknadsföring och säljteknik.

Julia Eliasson, Halmstad
1. För att jag antagligen kommer att starta ett företag inom snar framtid. Det är en bra erfarenhet att ha med sig.
2. Blandningen av allt man behöver lära sig. Det är viktigt med bra föreläsare, då lär man sig mer. Jag tyckte bäst om seminarierna som handlade om affärsidé, marknadsföring och säljteknik.

Anders Johansson, Halmstad
1. Jag jobbar som gymnasielärare och undervisar i de här ämnena. Det är lite som fortbildning, man breddar kompetensen. Och vem vet, man kanske startar eget i framtiden. Som lärare är det roligt att komma ut och möta olika branscher. Kontakterna kan ju bidra till att eleverna får ökade möjligheter vid t ex behov av praktik.
2. Jag tycker att det varit jättebra upplägg och bra bredd på föreläsningarna. Säljteknik, marknadsföring och affärsidé har gett mig mest.


Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.