05 jul 2012

Företagsreportage

Först så gick det ner, sen så gick det upp - Småföretagsbarometern presenterades

Företagarna och Swedbank berättade vad småföretagarna tycker

Den 28 april 2010 släpptes resultatet av Företagarnas och Swedbanks undersökning Småföretagsbarometern våren 2010. 4 300 halländska företag med upp till 49 anställda har svarat. Marie Axtelius, regionchef för Företagarna Halland, Sture Wahlsten ordförande i Företagarna Halmstad samt Gert-Owe Ohlsson, Key Account Manager på Swedbank kunde visa på en rejält ökad optimism bland småföretagarna. Det var intressant att ta del av resultatet. Läs den gärna. Småföretagsbarometern våren 2010 för hela Sverige finns att hämta här
Småföretagsbarometern för Halland finns att hämta som pdf.

Tre representanter för olika företag var också inbjudna och bidrog med tankar kring företagandet, behov och framtid.

Goda tider för bemanningsföretag - men mer kompetens efterfrågas

Med på mötet fanns även en representant för bemanningsföretagen. Joakim Härdig från Lernia. Det går bra för dem. Han tog upp problemet med att hitta kompetent personal. Det handlar om t ex mer kvalificerad, men samtidigt bredare, verkstadskompetens i kombination med bra personlighet. KY-utbildningar i området efterlyses.

Stora projekt har ersatts av många små

Kjell Andersson från ÅF Teknikkonsult, berättade att industri och teknikkonsultföretagen hänger ihop utvecklingsmässigt. Går det bra för industrin går det bra för dem. Nu satsas mycket på infrastruktur och miljörelaterade projekt som exempelvis biogas. Men de stora projekten finns inte. Det är mycket småprojekt. Kjell menar också att export är viktigt. Att företag behöver hjälp för att våga satsa på export

Slottsmöllan har gått från industri till tjänsteföretag

Sven Rautenberg, stor fastighetsägare till Slottsmöllan och dessutom stor fixare, har på bara 15 år lyckats bygga upp ett företagshotell som i nuläget hyser ungefär 115 företag. För att lyckas måste man ha visioner och våga. Visst märkte han att lågkonjunkturen påverkade hyresgästerna, mer eller mindre. En del gick det faktiskt bättre för! Men Sven påpekade att det numera bara finns ett industriföretag, resten är tjänsteföretag.

Sammanfattningsvis

Sammanfattningsvis kan vi i alla fall säga att småföretagarna överlag är optimistiska. Att kompetent personal, och därmed utbildningsinsatser, efterfrågas. Sture Wahlsten tog bland annat upp satsningen på Teknikcollege i Halland som ett steg på vägen att höja kompetensen. Tjänstesektorn är växande och att export är ett viktigt område att arbeta vidare med. Småföretagarna är försiktiga med att anställa, och många kan tänka sig att använda sig av bemanningsföretag.

Företagets webbplats