Meny

23 sep 2010

Guldmorgonreportage

Klimatsmart Guldmorgon®

Vi körde miljötema på höstens första Guldmorgon

Den 23 september 2010 samlades ungefär 140 gäster hos BilMånsson i Halmstad. Morgonens tema höll sig kring miljö. Fler "miljöbilder" finns längre ner på sidan.
Det här stod på programmet.

Anders A. Ekblom, vd för Halmstads Näringslivs AB, Halmstad City Airport och AB Industristaden inledde med att berätta att Galan för Halmstads näringsliv redan är fullbokad, men det går att anmäla sig till en reservlista. Han nämnde även en del av höstens kommande aktiviteter som t ex Näringslivsdagen 10/11, seminarium i Offentlig upphandling och Entreprenörskolan - som redan har kört igång, men det går att anmäla sig till resterande seminarier.

Thomas Gränsman, vd för Swedbank, hade med sig en utmaning till företagen. Tillsammans med Arbetsförmedlingen vill man medverka till att skapa praktikplatser för ungdomar med utbildning men utan erfarenhet. Är ni med på det frågade Thomas publiken - som svarade med en spontan applåd. Det måste ju tolkas som ett ja. Fortsättning följer...
Thomas blir verkligen glad om du antar utmaningen och hör av dig till honom, kontaktuppgifter och mer information finns som pdf.
 
Pernilla Widstam är energi- och klimatrådgivare på Halmstads kommun. Hon ger kostnadsfri rådgivning till företag som vill ha tips på hur man kan minska energiförbrukningen. Något som sparar både klimat och pengar. Pernilla gör företagsbesök om så önskas och kan fungera som inspiratör, rådgivare och bollplank. Hon hade dessutom ett lönsamt tips om "Energi-kartläggningscheckar"  med sig.

Alexander Örningleder HEMs satsning Projekt Elfordon. Målet är att det ska finnas minst 4 000 elfordon i Halmstads kommun 2020. Stockholms stad och Vattenfall ska upphandla elbilar och det går bra att anmäla intresse. Läs mer på www.elbilsupphandling.nu. Projektet Elfordon går ut på att sprida kunskap om elfordon till politiker, näringsliv och Halmstadbor. Hittills finns två laddstolpar i Halmstad, en utanför HEMs kontor och en på Stora Torg.

BilMånsson startade redan 1922 i Laholm. Men finns sedan två och ett halvt år tillbaka i Halmstad berättade Clas Månsson, vd för BilMånsson. På denna korta tid har han och hans medarbetare lyckats öka sin marknadsandel från fyra till nio procent. Ford är huvudmärket.I framgångskonceptet ligger också att kunna serva och reparera alla sorters bilmärken genom att ha en allbilsverkstad i direkt anslutning till företagets lokaler.
 
Gästerna på vår Guldmorgon var de första som fick veta att BilMånsson nu är stolt huvudpartner till Tall Ship Races 2011. Är du också intresserad av att synas i samband med Halmstads största evenemang hittills kan du läsa mer här.
 
Ola Norberg är informationschef på Ford i Sverige och han berättade om Fords satsningar för att bidra till ett bättre klimat. Det innebär stora tekniska utmaningar för att få ut optimal prestanda oavsett om bilen är en hybrid, drivs på diesel, el, gas eller bensin. För att få ekonomi i satsningar måste framtidens bilar kunna masstillverkas. Faktorer som säkerhet, komfort, lastkapacitet, räckvidd etc är självklart baskrav. En utbyggd infrastruktur med exempelvis fler elmackar är dessutom en viktig förutsättning. Bilindustrin satsar på miljön. Det finns bara en jord, den måste vi vara rädda om! avslutar Ola

I Rasks takt när det gasas på...E.ON satsar på fordonsgas, som är samlingsnamnet för biogas och naturgas. Janne Rask kunde berätta att man sparar både miljö och pengar om man har en bil som drivs med fordonsgas. Det känns alltså gott både i plånboken, hjärtat och samvetet. Även miljöaktivister kan njuta av racing med gott miljösamvete. Team biogas.se är ute efter att sopa banan med sina bensindrivna konkurrenter. Och det ser lovande ut...Är du intresserad av STCC ska du hålla utkik efter teamet. De är alltid vinnare - åtminstone miljömässigt.
 
Avslutningsvis kan vi konstatera att det var ett härligt varmt och mänskligt klimat denna Guldmorgon då vi lånade mijön hos BilMånsson. Vi ses igen den 28 oktober 2010. Då är vi på HalmstadTravet. Inbjudan skickas som vanligt ut via e-post. Hjärtligt välkommen!

Dag: Torsdag den 23 september 2010
Tid: Kl 06.45 - 08.30
Plats: BilMånsson, Kristinehedsvägen 11, Halmstad. Hitta dit

Välkommen till ett gyllene tillfälle att avnjuta en tidig och god frukost med intressanta och stimulerande föredrag och träffa trevliga människor! Den här morgonen vill vi berätta att Halmstad satsar på ett gott klimat. Och det krävs många som bidrar.

Läs mer om Halmstads kommuns satsning.


------------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 06.45 Frukost - Passa på att mingla och skapa nya kontakter!
Kl 07.10 Vår VD, Anders A. Ekblom, Halmstads Näringslivs AB, hälsar välkommen.
Kl 07.20 Thomas Gränsman, bankdirektör på Swedbank talar på temat Unga Jobb.
Kl 07.20 Bli klimatsmart. Pernilla Widstam, kommunens energi- och klimatrådgivare, berättar om sin kostnadsfria rådgivning till företag.
Kl 07.30 Alexander Örning projektledare på HEM informerar om Projekt Elfordon - ett sätt för kommunen att bidra till en bättre miljö.
Kl 07.45 Clas Månsson, VD på BilMånsson, berättar om den viktiga satsningen på miljöomställning i fordonsbranschen.
Kl 08.00 Biogas - ett riktigt klimatsmart val. Janne Rask från EON Gas Sverige AB berättar varför.
Kl 08.15 Tid för mingel

Tänk på att antalet platser är begränsat! Anmälan är obligatorisk. Senaste anmälningsdag är måndag 20 september.


Ta med visitkort! Det kan du ha mycket glädje av...
Vi lottar som vanligt ut fina priser! Hjärtligt välkommen!

Allt om Guldmorgon hittar du här
Arrangör: Halmstads Näringslivs AB

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.