Meny

03 jun 2010

Guldmorgonreportage

Guldmorgon sjunger in sommaren

Den 3 juni hölls Guldmorgon i St:Olofs Kapell i Tylösand. Där fick vi en tillbakablick i historien och vi blickade framåt mot sommaren 

Birgitta Henning som är styrelseledamot i St:Olofs Kapell började med att hälsa alla välkomna för att sedan lämna över till Bo Keck som är vice ordförande

Det hela började för över 100 år sedan

Bo berättade historien om St:Olofs Kapell och den börjar redan år 1721 när kyrkan byggdes i Lidhult, Småland. Ett sekel senare revs kyrkan då den hade blivit för liten och ersattes med en stenkyrka. Virket köptes av en bonde i trakten som använde det för att bygga ett bostadshus.
 
Hur kyrkan hamnade i Halmstad, kan ni läsa mer om på St:Olofs kappels hemsida

St:Olofs Kapell idag

Ulf Meuller som är ordförande i St:Olofs Kapell fortsatte berättelsen i nutid. Verksamheten har ett antal regler att följa och det är att den ska vara kyrklig, folklig med stor bredd och att arbetet ska bedrivas ideellt. De har i dagsläget 700 medlemmar som driver verksamheten framåt. Kyrkan används främst till dop, bröllop, begravning och konfirmation. Fram till 2017 är det kö för att ha konfirmation i St:Olofs kapell.

St: Olofs Kapell sommartid

Birgitta Henning fortsatte sedan att berätta att det är en händelserik sommar i kyrkan. Bland annat så ska de ha en jubileumsfest på sommaren som alla är välkoma på . I år är det nämligen 50 år sedan som kapellet blev färdigt.
 
Ett spännande inslag är att de kommer att ha en kaffebod från och med den 14 juni. Så kan alla nyfikna även få en kopp kaffe när de besöker St:Olofs kapell.

På gång i Halmstad under sommaren

Därefter var det dags för Anders A Ekblom, VD för Halmstad City Airport, Halmstads Näringslivs AB och AB Industristaden. Han tog vid där Birgitta slutat och berättade om de aktiviteter som sker i Halmstad under sommaren. Bland annat har vi Flygplatsen dag den 20/6 där Svenskt Flyg firar 100 år.
 
Slutligen kom han in på några speciella Halmstadtraditioner som Marinfestivalen och Sprintermästaren. Som inte får missas.
 
Avslutningsvis flaggade han för ännu ett jubileum, nämligen Livräddarna som också fyller 50 år i år.

Räddar liv sedan 50 år tillbaka

Sedan reste vi tillbaks 50 år då Leif Karlborg före detta livräddare, nu skolchef för Livräddarskolan i Tylösand, berättade om hur det hela började för 50 år sedan. Det var väldigt många som drunknade på den tiden och det fanns verkligen ett behov av livräddare i Tylösand.
 
1958 upprättades den första livräddningsstationen och 15 juni 1960 var Tylösand de första i norden som hade livräddarutbildning. Idag är det 17 livräddare på plats i Tylösand hela sommaren.

Nytt sätt att rädda liv

Livräddarna räddar inte bara liv vid havet utan de är också med i ett projekt för att öka medvetenheten om solens UV-strålar. Mer om detta berättade Johanna Stakeberg från Länsförsäkringar Halland.
 
Projektet ”Sola smart” är ett samarbete mellan Landstinget, Livräddarna och Länsförsäkringar. Bakgrunden till projektet är att hallänningarna är de som är mest drabbade av hudcancer i Sverige.

Sola smart är en sommarturné som åker runt i Halland för att förebygga hudcancer.

Ta skydd mot solen och njut av sommaren

För att inte utsätta sig för solens strålar kan man ta skydd på Hotel Tylösand. Elisabeth Haglund VD på Hotel Tylösand berättade om vad som händer där i sommar. Från och med den 2/7 har allt öppnar för sommaren. Nytt inslag är allsångskvällar på Solgården.
 
Hela morgonen pratades det sommar och innan det var dags för avslut berättade Thomas Larsson från Scandinox att Bryggcaféet i Grötvik öppnar den 6 juni 11.00. Dit tar du dig bland annat genom att promenera längs Prins Bertils stig.

Den blomstertid nu kommer...

Det hela avslutades på ett väldigt somrigt sätt genom några ord av prästen David Knutsson-Hall och organisten Gören Elnegård genom psalmen, den blomstertid nu kommer. Jag tror att vi alla var tillbaka på skolavslutning igen...

Dag: Torsdag den 3 juni 2010
Tid: Kl 06.45 - 08.30
Plats: S:t Olofs Kapell, Tylösand, Halmstad. Hitta dit

Livräddarna fyller 50 år i år!

För tredje året i rad har vi en Guldmorgon special till förmån för Livräddarnas fina verksamhet. Det innebär att vi tar betalt för frukosten och pengarna som kommer in går till Livräddarna. Vi hoppas på god uppslutning som vanligt.
 
Välkommen till ett gyllene tillfälle att avnjuta en tidig och god frukost med intressanta och stimulerande föredrag och träffa trevliga människor!


----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 06.45
Frukost i det nyöppnade caféet vid S:t Olofs Kapell - Passa på att mingla och skapa nya kontakter!
Kl 07.10
Ulf Meuller, ordförande för S:t Olofs Kapell hälsar välkommen och Bo Keck,
vice ordförande, berättar om kapellets historia.
Kl 07.30
Anders A. Ekblom, VD, Halmstad Näringslivs AB.
Kl 07.40
Leif Carlborg, legendar, berättar om Livräddarnas 50 år.
Kl 07.55
Johanna Stakeberg, projektledare på Länsförsäkringar, ger solsäkra tips.
Hör mer om projektet "Sola smart".
Kl 08.10
Sedvanligt lotteri - glöm inte att ta med visitkort!
Kl 08.20
En riktig sommaravslutning med prästen David Knutsson-Hall och organisten
Göran Elnegård. Den blomstertid nu kommer...
 
Anmäl dig så här
Betala in 300 kronor/person på Pg 917913-6 och ange namn och företag. Senaste anmälningsdag är den 31maj.
Obs! Anmälan kan endast göras på detta sätt.
 
Hjärtligt välkommen!
 
Har du frågor är du välkommen att kontakta Leili Lindwe, telefon 035-13 74 28, e-post leili.lindwe@halmstad.se
 
Arrangör: Halmstads Näringslivs AB

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.