Meny

10 dec 2009

Guldmorgonreportage

Guldmorgon® - en arena för möten

Den 10 december 2009 samlades cirka 250 frukostgäster i Halmstad Arena

Anders A. Ekblom,VD för bolagen Halmstads Näringslivs AB, Halmstad City Airport och AB Industristaden inledde en stämningsfull Guldmorgon med rekordantal deltagare (250!) på Halmstad Arena. Halmstads Lucia skänkte både glans och skönsång innan Anders fortsatte.
 
Han tog upp det här med (h)julen. Alltså inte julen utan hjulen, att de börjat snurra igen. Men trots det så finns det en betydande arbetslöshet, framför allt bland ungdomar. Därför samarbetar Halmstads kommun med Arbetsförmedlingen i ett projekt som skapar 100 ungdomspraktikplatser. Även näringslivet deltar, och där är Dormer ett av företagen som ställer upp.
 
Så här såg morgonens program ut

Arbetsförmedlingens win-win-koncept för företagare

Stefan Holmgren och Per Thronée från Arbetsförmedlingen hade många bra tips till företagare som funderar på att anställa, men kanske inte riktigt vågat ta steget. I små och medelstora företag är det extra viktigt att både person och kompetens matchar. Därför finns det flera olika alternativ där både arbetstagare och arbetsgivare har möjlighet att testa hur man fungerar ihop. Arbetsförmedlingen kan ordna rekryteringsträffar, marknadsföra ditt företag, erbjuda praktikplatser, anpassat stöd mm. Särskilda satsningar görs på ungdomar. Arbetsförmedlingen har kanske tidigare varit kända för viss stelbenhet, nu har de växlat över till flexibilitet. Något alla kan vinna på. De lyfte även frågan kring svensk historias största generationsväxling de närmaste åren. Är ni beredda? Det gäller att tänka framåt. Vill du veta mer om vilka möjligheter det finns för företagare att nyanställa? Kontakta Arbetsförmedlingen.

Halmstad Arena har varken kaffe eller choklad i namnet

Halmstad Arena har engagerat kommun, invånare och företagare. Det är en enormt stor satsning från Halmstads kommuns sida. Nu har vi äntligen en arena för både idrottsliga och mer flärdfulla möten som t ex konserter och mässor. Men det har varit en resa som tagit åtta år i anspråk från planering till mål. Av alla intresseanmälningar för att bygga arenan valdes fyra ut. Det vinnande förslaget kom från Anjo Bygg och NCC. För att få ultimata förutsättningar för en bra arena har fokusgrupper från bl a press/media, idrottsfolk och restauranger fått tycka till.

Det fanns två övergripande mål vid byggandet; det skulle hålla svensk världsklass och projektet skulle hålla budget.

Vad som också är viktigt att tänka på är att Halmstad Arena inte bara är själva byggnaden, det är hela Sannarpsområdet vilket skapar enorma möjligheter. Våra Guldmorgon-gäster erbjöds en guidad visning och det var många som följde med på turen.

Hans Ericsson, projektchef på Anjobygg, Rikard Ahlgren, byggteknisk chef på Fastighetskontoret och Håkan Arvidsson, arenachef höll i presentationen.

Här är din bästa PAL - åtminstone om du lirar fotboll

Daniel Ljungberg och Dan Gustafsson står bakom DD Company AB som utvecklat världens bästa fotbollskompis. Kompisen är så bra att berömda Barcelonas A-lag numera använder den i sin individuella träning! Behöver vi säga Zlatan? Nä, trodde inte det. Med i PAL-ligan är även Mårten som stöttar upp i vått och torrt i (bo)laget. Uppfinningen, som utvecklades med stöd av ALMI:s uppfinnarstipendium, är suverän i all sin enkelhet. Den avskaffar morsans, farsans och kompisens mer eller mindre påtvingade insatser i träningen.
 
Under UEFA U21 2009 användes även produkten  i Fan zon, vilken effektiv marknadsföring. Fotboll är stort. Jättestort. Det finns en enorm marknad för produkten. Nu gäller det att ta hand om den. Daniels och Davids idé om att skapa ett individuellt träningsredskap för en lagsport är nu verklighet.
 
En annan produkt som man jobbar med är platta (!) koner. HK Drott Halmstad är en av klubbarna som använder sig av denna smarta lösning som ligger still och inte är i vägen för spelarna. Det roliga är att produkten visade sig ha en sidoeffekt - den fungerar utmärkt att använda som burköppnare visade det sig av en slump. Därmed blev den även en dörröppnare för nya marknader...
 
Daniel avslutade med att poängtera vikten av att ha bra stöd på resan från idé till företag. Ta hjälp är hans bästa råd.

En handgriplig sport med framtidsvisioner 

Duon Lars Karlsson, ordförande i HK Drott Halmstad och sportchefen/chefstränaren Ulf Sivertsson tog därefter "handgripligen" över bollen som föreläsare. Klubben har haft en tuff period, men istället för att blicka bakåt spanar man framåt mot en framtid där handboll ska vara en av tre ledande sporter (fotboll och hockey är de andra två).
 
Historiskt har Drott alltid varit duktiga på att ta fram både bra spelare och tränare och det borgar ju också gott för framtiden. Den nuvarande truppen är mycket ung, medelåldern ligger på 20,8 år, men deras vilja och j-klar anamma kompenserar.

Handboll har många publikfördelar. Det är en sport som alla kan förstå. Den är snabb och det händer mycket på kort tid. Du sitter ofta nära spelet och du sitter inomhus.
 
Den 19 december har Drott sin sista match i  gamla sporthallen. Det är gratis entré, men alla måste ha biljett som hämtas på Drotts kansli. Drott ser dessutom fram emot matchen i Halmstad Arena den 27 december. 3 000 biljetter är redan sålda! Men bättre kan det bli. Halmstadbor - ni ser väl till att gå på premiärmatchen!

Ett nobelt avslut på Guldmorgon

Roger Weman, som förutom att han är chef för Miljö och Hälsa även är förvaltningschef på Servicekontoret, gjorde en liten nobel kupp på slutet. Han avslöjade att man från Servicekontorets sida denna högtidliga dag bjuder de gamla på nobelmiddag. Det blir säkert uppskattat.
 
Därefter blev det utlottning av fina vinster, visning av Halmstad Arena och den som ville kunde även prata med personal från Arbetsförmedlingen.
 
Tack alla ni som kom på årets sista Guldmorgon, vi ses igen nästa år.

Årets sista Guldmorgon är fullbokad och vi kan tyvärr inte ta emot fler anmälningar.

Ni som står med på vår reservlista kommer att få besked via mail inom kort om vi kan erbjuda plats. Har ni frågor så ring 035-13 74 28.

Dag: Torsdag den 10 december 2009.
Tid:
Kl 06.45 - 08.30
Plats:
Halmstad Arena.

Välkommen till ett gyllene tillfälle att avnjuta en tidig och god frukost med intressanta och stimulerande föredrag och träffa trevliga människor!


----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 06.45 Frukost - med Halmstads Lucia.
Kl 07.10
Vår VD, Anders A. Ekblom, Halmstads Näringslivs AB, hälsar välkommen.
Kl 07.20
Vad kan Arbetsförmedlingen göra för dig som företagare? Stefan Holmgren och Per Thronée, arbetsförmedlare i Halmstad, ger tips och råd. Passa gärna på och prata med dem efter kl 08.20.
Kl 07.30
Halmstad Arena - på in- och utsidan. Rikard Ahlgren, byggteknisk chef på Fastighetskontoret, Håkan Arvidsson, arenachef och Hans Ericsson, projektchef på Anjobygg.
Kl 07.50
Daniel Ljungberg, delägare i DD Company AB, Kreativt bollplank för fotbollsindividualister. Från idé till verklighet.
Kl 08.05
En arena för handbollsfantaster, Lars Karlsson ordf och Ulf Sivertsson, sportchef, i HK Drott
Kl 08.20
Tid för mingel. Passa på att mingla och skapa nya kontakter!

Tänk på att antalet platser är begränsat och att din anmälan är bindande. Senaste anmälningsdag är måndag den 7 december.

Glöm inte visitkortet! Vi lottar som vanligt ut fina priser! Välkommen!

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.