Meny

10 nov 2009

Guldmorgonreportage

Mänsklig värme lagrades på vår Guldmorgon®

Den 10 november 2009 samlades vi i DHL:s lager

I egenskap av VD för Halmstad City Airport inledde Anders A. Ekblom  morgonen med att berätta om flygplatsen. Det har varit ett tufft år och tappet ligger på cirka 25 procent, men flygplatsen kämpar på med siktet inställt på bättre tider. Destinationen Bromma är mycket populär och Skyways kommer därför att sätta in ett större plan, ett Fokker 50, på sträckan från och med januari 2010. Dessutom är det klart med nästa års direktcharter. Du kan flyga till både Mallorca och Turkiet nästa höst. Det finns även funderingar på att testa flyg till Billund som är en hub för att komma ut i resten av världen.
 
Sedan var det dags att byta till VD-rollen för Halmstads Näringslivs AB och han sammanfattade en del av höstens aktiviteter. Årets Entreprenörskola har varit populärare än någonsin och nu återstår ett avslutande seminarium den 1 december. Under året har det genomförts fyra fullbokade seminarium om offentlig upphandling. Det kommer att bli en ny omgång nästa år. Den årliga Galan för Halmstads näringsliv gick av stapeln den 30 oktober och tio stolta vinnare fick sina utmärkelser. Den rykande färska Mingeltidningen fanns att hämta när vår Guldmorgon® var slut för denna gång.
Längre ner på sidan hittar ni bilder på några av morgonens besökare

En fartfylld, "stålt" och salt trio lagrade upp goda samverkansskäl

Näste man på banan var egentligen en trio som visat att företag kan både överleva i lågkonjunktur och växa genom samverkan. DHL, Rotec och Hanson & Möhring är de goda exemplen.
 
Lars Karlsson på DHL Storage var först ut. Han kunde bland annat berätta att DHL har 25 distributionslinjer i hela Sverige - varje dag. Halmstads utmärkta geografiska bidrar till många kundförfrågningar när det gäller lagerservicen. Här finns goda expansionsmöjligheter. Lars berörde också hur samverkan mellan dessa tre företag maximerade samtliga resurser, inte minst personalresurserna. Men det gäller att komma ihåg vilken som är kund och vem som är leverantör. Läs mer om DHL.
 
Därefter var det Johan Pettersson från Rotec AB som tog till orda. Företaget bildades 1988 och har idag 21 anställda och omsätter 200 miljoner. Det man tillhandahåller är rör och rörprodukter till underleverantörer inom fordonsindustrin. Johan poängterade hur viktigt det är leda och kontrollera materialflödena inom logistiken. Det gäller att ha högsta möjliga effektivitet. Hög service och låga kostnader ingår i "totalkostnadspaketet". Hans bästa tips är att aldrig släppa kundfokus. Läs mer om Rotec.
 
Sist men inte minst kom morgonens saltaste böna in på banan. Anna Bjelm basar för 60 anställda och företaget Hanson & Möhring omsätter 400 miljoner. Nästa år fyller företaget dessutom180 år - det är respekt! Huvudprodukten är salt i alla dess former; vägsalt, tösalt, gourmetsalt, vanligt salt....500 000 ton salt portioneras årligen ut på tre affärsområden. Salt är en billig produkt, det som kostar är frakten. Kommer en båt in med salt så går 100 lastbilar ut...Huvudkontoret finns numera i Göteborg, men hjärtat och hjärnan finns i Halmstad. Nu satsar man dessutom internationellt, Kina kom till i fjol och Detroit i år. Vi kan avslöja att det finns en produkt som avviker - det är kol! Nåväl, när det gäller logistikflödet var Annas recept att man ska tänka som om det är ett företag. Det gäller att ha koll på hela flödet. Läs mer om Hanson & Möhring.

Svenskt Näringsliv har fullt med Företagare

Marie Axtelius, regionchef för Företagarna Halland, berättade om organisationens verksamhet som består i att bevaka småföretagares intressen på både lokalt, regionalt och nationellt plan. En viktig del är att få politiker att känna ansvar för näringslivsfrågor. Det ska vara roligt, enkelt och lönsamt att vara företagare.  ¶
Vi fick dessutom ta del av höstens Småföretagsbarometer som görs i samarbete med Swedbank. Efter ett nedåtlut börjar det gå uppåt igen. Det finns en hel del utmaningar för småföretagarna att ta itu med - en viktig sak är att se till att få rimligt betalt för sina tjänster/produkter. Men småföretagarna har inte varit handfallna under konjunkturnedgången, många har faktiskt både ökat och erövrat nya marknader, ny tjänster/varor har sett dagens ljus och faktum är att nya expansionsmöjligheter har öppnat sig. I Företagarna Halmstad finns 500 medlemmar, kontaktperson är ordförande Sture Wahlsten.
 
Mikael Kulhanko från Svenskt Näringsliv belyser näringslivsfrågor ur arbetsgivarperspektivet. Ungdomsarbetslösheten är den högsta någonsin i Sverige, och Mikael har valt att fokusera aktivt på området bland annat genom Ungdomsutmaningen på Morfars Café i Halmstad den 30 november. I Halmstads kommun är 400 företag medlemmar i Svenskt Näringsliv. De har dessutom en företagarpanel i Halland. Den kostar tio minuter av din tid en gång i kvartalet, men kan ge mycket mer tillbaka.

Dag: tisdag den 10 november 2009.
Tid
: Kl 06.45 - 08.30
Plats
: DHL, Gjutaregatan 12, lager E, Halmstad.  Hitta dit

Välkommen till ett gyllene tillfälle att avnjuta en tidig och god frukost med intressanta och stimulerande föredrag och träffa trevliga människor!


------------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 06.45
Frukost - Passa på att mingla och skapa nya kontakter!
Kl 07.10

Vår VD, Anders A. Ekblom, Halmstads Näringslivs AB, hälsar välkommen.
Kl 07.25

Tema: Logistik genom samverkan - att maximera sina resurser!

  • Lars Karlsson, Local Storage Manager, DHL: Din lagerpartner.
  • Johan Pettersson, Product Manager Precision Tubing, Voestalpine Rotec AB: Experts for experts.
  • Anna Bjelm, Managing Director, AB Hanson & Möhring: Saltaste gänget i stan

Kl.07.55
Tema: Hur får vi hjulen att rulla snabbare?

  • Mikael Kulanko, regionchef, Svenskt Näringsliv
  • Företrädare för Företagarna Halmstad

Kl 08.15
Tid för mingel.

Tänk på att antalet platser är begränsat och att anmälan är obligatorisk.

Senaste anmälningsdag: 5 november.

Anmäl dig här!

Ta med visitkort! Vi lottar som vanligt ut fina priser. Välkommen!

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.