Meny

31 jul 2009

Guldmorgonreportage

Guldmorgon med flyt

Den 31 juli 2009 höll vi till på skeppet Minerva i samband med Marinfestivalen

Det var en avspänd och egentligen semesterledig VD som höll ihop "sovmorgonens" program. Den här gången började vi inte förrän klockan åtta, men är det semestertider så är det. Nästa Guldmorgon den 24/9 blir lika tidig som vanligt, 06.45, och då är det på Mjellby Konstmuseum. Särskild inbjudan kommer med e-post.
 
Anders A. Ekblom, trefaldig VD (Halmstads Näringslivs AB, Halmstad City Airport och AB Industristaden), började med att berätta att förra Guldmorgonen på Tylösand inbringade hela 16 000 kronor till Livräddarnas verksamhet. Annat som Anders berörde var Halmstad som upplevelsestad. Nyligen slog Halmstadtravet publikrekord med ca 14 000 besökare på Sprintermästaren i början av juli och Marinfestivalen har blivit en fin tradition. Hemstaden är också en del av Halmstads vision 2020, bostadsbyggnationer pågår och  det planeras för nya.
 
Bildcollage från Guldmorgonen hittar du längre ner och sist på sidan. Klicka på bilderna för att se dem i större storlek.

Birgitta hamnade självklart på Guldmorgonen

Vad kan vara mer självklart än att Halmstads hamns VD Birgitta Johansson fanns på plats för att berätta om deras spännande verksamhet. Halmstads Hamn & Stuveri AB ägs till 100 procent av kommunen och är en betydande länk i en kedja som både lockar nya företag att etablera sig i Halmstads kommun och skapar förutsättningar för det etablerade näringslivet.
 
Det finns en mängd företag som använder sig av hamnen och även är lokaliserade där. Det senast invigdes i våras; Retlog 3 (Biltema). Som många andra bolag har hamnen haft det tufft. I januari och februari gick man två miljoner back, men det har vänt och nu har man både hämtat igen tappet och börjat gå med vinst igen. 2008 omsatte bolaget 110 miljoner och vinsten låg på 6,8 miljoner kronor.
 
Stormen Gudrun blåste rejäl fart på Halmstads hamn, under fyra år skeppades tre miljoner ton (!) stockar. Det är logistik på hög nivå.
 
Framtidens hamn innehåller många godbitar. Ett par av dem är nya järnvägspendlar till hamnen och sist men inte minst; Tall Ship Race 2011! Här är en sammanfattande pdf med valda delar från Birgittas presentation. Läs mer om hamnen

Roberts tre ben

Nja, det är väl egentligen inte Robert Christiansson som står på tre ben utan snarare företaget han representerar; AB Th Shéle. Han tillhör tredje generationen och är numera styrelseordförande, företaget är redan uppgraderat till generation fyra. De tre benen representeras av följande verksamhetsområden; trävaror, stål och klarering. Bolaget är alltså en viktig verksamhet i Halmstads hamn.
 
För oss som är landkrabbor kanske behövs en liten förklaring om vad som menas med klarering. Man kan säga att det är rederiernas förlängda arm. Bolaget bistår med beställning av lotsar, stuverifolk och annat som krävs. Det här är en verksamhet som är igång dygnet runt, sju dagar i veckan.
 
En liten kul detalj när det gäller "stålbenet" är att det med stor sannolikhet är så att plåten på sidorna av olika vitvaror som t ex kylskåp troligen har kommit via Halmstad. Det visste ni förmodligen inte innan.
 
Aktiebolaget Th Shéle omsatte år 2008 cirka 100 miljoner kronor med ett resultat på åtta miljoner. Läs mer om företaget

På sommarkryss med Anders

Den här mannen är mer eller mindre tokig i allt som flyter på vatten. Åtminstone om det gäller någon form av båt, skepp, fartyg eller färja. Många av oss känner till Anders Bergeneks engagemang i föreningen Gamla Halmstad, men han är dessutom kvalitetschef vid Halmstads kommun.
 
Tillsammans med Klas Brogren, VD på ShipPax AB, har han skrivit boken Passagerare till sjöss. Anders tog oss med på en odyssé i färjetrafikens utveckling. Det blev en resa fylld av historik och anekdoter. Sammanfattningsvis kan vi avslöja att färjorna inte lever på passagerarna, de lever på lasten - hur man nu ska tolka det...för det har ju funnits goda möjligheter att handla taxfree... Men det handlar ju faktiskt om ekonomin i transportnäringen. Så vi kan väl betrakta cirkeln som sluten den här Guldmorgonen - ett maritimt tema där allt till sist hamnar kring hamnen och dess näringar.
Läs mer om föreningen Gamla Halmstad
 
Guldmorgonen avslutades med det sedvanliga lotteriet och det var några nöjda vinnare som rodde hem fina priser. Tack alla ni som kom och förgyllde den här morgonen. Vi ses igen till hösten!
"Kapten" Anders A. Ekblom med besättning

Tyvärr måste vi meddela att Guldmorgonen den 31/7 är fullbokad. Men du är hjärtligt välkommen att besöka oss samma dag kl 10 - 13 när vi har "Öppen Båt".
 
Halmstads Näringslivs AB bjuder in till en inspirerande och marin Guldmorgon ® med flyt. Det kommer dessutom att vara Öppet hus under dagen (mer information om det finns sist på sidan). Så här i semestertider får ni lite sovmorgon, vi börjar inte förrän klockan 08.00. Trubaduren Malin Bengtsson underhåller.
 
Dag: Fredag den 31 juli 2009.
Tid: Kl 8.00 - 09.30
Plats: Marinfestivalen i Halmstad, vid kajen, på skeppet Minerva.
Välkommen till ett gyllene tillfälle att avnjuta en tidig och god frukost med intressanta och stimulerande föredrag och träffa trevliga människor!


----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 08.00 Frukost - Passa på att mingla och skapa nya kontakter!
Kl 08.15 Birgitta Johansson, VD Halmstads Hamn & Stuveri AB berättar om nuläge och framtid för hamnen.
Kl 08.30 Senaste nytt från Halmstads Näringslivs AB, VD Anders Ekblom.
Kl 08.45 Med havet och hela världen som hemmahamn. Robert Christiansson, är styrelseordförande i ett spännande Halmstadföretag, AB Th Shéle.
Kl 09.00 Anders Bergenek är kvalitetschef i Halmstads kommun och dessutom engagerad i föreningen Gamla Halmstad. Hör honom berätta underhållande om passagerare till sjöss.
Kl 09.15 Tid för mingel

Antalet platser är begränsat till max 80 personer. Anmälan är obligatorisk. Ta med visitkort! Vi lottar som vanligt ut fina priser. Välkommen!

"Öppet Båt" på Minerva kl 10.00 - 13.00

Vi vill skapa flyt på företagarfrågor därför bjuder vi in alla till Öppet hus ombord på Minerva. Ta gärna med en ny företagarkollega.

På programmet

Det blir tipspromenad och minimässa där ni har chans att träffa bland annat Nyföretagarcentrum, Almi, Coompanion, Ung Företagsamhet, kommunens företagsutvecklare och självklart oss andra från Halmstads Näringslivs AB.
 
Ta vara på den samlade kompetensen och möjligheterna! Och mingla, mingla, mingla - det är i möten det kan ske stora saker...Vi bjuder på tilltugg och dricka.
 
Väl mött ombord!
Besättningen på Halmstads Näringslivs AB


Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.