Meny

11 jun 2009

Guldmorgonreportage

Lite kylig Guldmorgon - så vi drog till Leffes

Den 11 juni 2009 var inte vädrets makter riktigt på vår sida.

Vi hade hoppats på en repris av fjolårets härliga Guldmorgon på Tylösand vid det nya Livräddartornet. Nu blev det inte så tyvärr, istället kurade vi ihop oss i mysiga Leifs Lounge - så det blev ju bra ändå. Dessutom kändes det extra bra att frukostpengen gick till Livräddarna i Tylösands verksamhet.
 
Och gruppen Paintbox spelade dessutom skön morgonmusik för alla nyvakna besökare.
 
Den här morgonen var en upplevelse på många sätt. När vi summerar alla besökare som kommer att ta del av Halmstads utbud i sommar kommer vi lätt upp i minst 90 000 - det är folkmängden i kommunen! Förmodligen är det många, många fler... Läs vidare så förstår ni varför vi talar om upplevelsestaden Halmstad.


Som vanligt inledde Anders A. Ekblom, som basar för tre kommunala bolag; AB Industristaden, Halmstads Näringslivs AB och Halmstad City Airport. Han kunde berätta om en aktiv vår.
 
Halmstads Näringslivs AB har arbetat, och arbetar, mycket aktivt med företagsbesök. Redan nu är vi uppe i över 300 besök. Det är främst vår företagsutvecklare Jennie Cederholm som är ute på fältet. Vill du ha besök är det bara att höra av dig!
 
I sommar träffar du även näringslivsbolagets personal på Marinfestivalen den 31 juli, vi återkommer med mer information.
 
Det råder full planering av höstens stora Gala för näringslivet den 30 oktober. Guldgalan byter namn till Galan, men den är lika gyllene festlig ändå!
 
Flygplatsen har haft det tufft i lågkonjunkturen, det vi kan trösta oss med är att det inte är unikt för Halmstad. Trots allt anas dock ett ljus i tunneln. Den negativa trenden börjar mattas av.  Dessutom kan vi se fram emot höstens charter till Mallorca, det är Ving och Fritidsresor som flyger direkt från Halmstad mellan augusti och oktober. Miljödomstolens beslut som kom nyligen var också positivt för flygplatsen.

Halmstads kommuns nya kommunchef Fredrik Geijer fanns på plats och presenterade sig själv. Han är 48 år och kommer närmast från en tjänst som kommundirektör i Skara. Fredrik har även en bakgrund som officer i försvarsmakten.
 
Nu har han hunnit jobba cirka två månader i Halmstad och är mån om att skapa en bra dialog med näringslivet i kommunen. Min dörr är öppen. Det är samarbete, kommunikation och dialog som för saker och ting framåt menar Fredrik. Välkomna att kontakta honom är alltså budskapet i korthet. Om du inte visste det så betyder namnet Fredrik fredsfurste. Det bådar ju gott!

Anja Kreivi, VD för Halmstad & Co, var verkligen målfokuserad när hon informerade om allt spännande kring UEFA U-21 EM 2009. De flesta matchbiljetterna är redan sålda och medieintresset är på topp. Cirka 22 000 kommer att se matcherna. Det här är en fantastisk möjlighet att visa upp Halmstad som evenemangs- och upplevelsestad. I mitten av augusti presenteras en undersökning som visar på de turistekonomiska aspekterna. Spännande.
 
Anja gav ytterligare exempel på bra arrangemang i sommar. 5-årsjubilerande Marinfestivalen, Beachvolleytouren och Internationella Gatuteaterfestivalen är några av dem. Det blir en intensiv sommar i Halmstad. Se till att hålla koll på evenemangskalendern på Halmstad & Co så du inte missar något!
 
Jo, en sak till. De har ju flyttat också. Nu hittar du Turistbyrån, Biljettcentrum och Halmstad & Co:s övriga verksamheter under samma tak vid Lilla Torg.

Så var det dags för nästa talare att trava på i spåret om upplevelser. Det var Bruno Pettersson, VD för Travet som engagerat berättade om den nationellt och internationellt högintressanta Sprintermästaren, ett av världens största travlopp. Det är tävlingen då Sveriges, Europas och USA:s blickar riktas mot Halmstad.
 
Hotell och restauranger har fullt upp med att ta hand om alla travintresserade som flockas i staden. På tre dagar 2008 besökte 31 000 (!!!) personer travtävlingarna, av dessa var hela 70 procent "utsocknes" så som ni förstår är det här en riktigt besöksmagnet. Månntro hur många som kommer i år? Den 2 - 4 juli hålls travfesten, se till att vara med där det händer!  Läs mer.

Jättekul att se er så här dags sa Elisabeth Haglund, VD för Hotel Tylösand. Gästerna brukar nämligen normalt sett hålla till här på kvällar och nätter. Hade ni bara varit här lite tidigare hade ni mött nattpersonalen på väg hem berättade hon med glimten i ögat.
 
Elisabeth fortsatte med att frossa i upplevelser, hotellet har ett gediget sommarprogram. Men hon lockade även med upplevelser för smaklökarna. Till alla matfrossares glädje har man tagit in en internationell gästkock på Akvarell.
Visste ni att Hotel Tylösand är Sveriges största galleri? Över 400 verk, det mesta till salu och öppet dygnet runt, sju dagar i veckan. Det ni! Läs mer om allt!

Tänk er att ägna semestern åt att jobba. Belöningen ni får är mat och husrum  - inget extra klirr i kassan. Det är vad Livräddarna gör - varje sommar sedan snart 50 år tillbaka. Här på Tylösand finns Nordens enda livräddarskola!
Leif Karlborg, grundare och nestor, hade mycket att berätta om dessa entreprenörssjälar vars belöning består av badgästernas uppskattning. Och det är ju en upplevelse i sig.
 
Verksamheten är helt ideell och man är därför beroende av bidrag från organisationer och företag för att kunna fortsätta med sitt livsviktiga arbete. För dessa män och kvinnor har räddat åtskilliga badares liv genom åren. Dessutom hjälper man ambulansverksamheten i området, och kan även bistå med att rädda liv på land. Idag är det Peter Karlborg som basar för livräddarverksamheten. Och det gör han på fritiden, utöver sitt jobb på SOS Alarm.
 
Leif avslutade med ett ess i rockärmen, på tal om publiksiffror...vad sägs om 40 000 - 45 000? Det är nämligen vad vi kan ha på stranden en skön sommardag.
 
Vi som var med på Guldmorgonen stöttar självklart den här viktiga verksamheten. Vill du också göra det? Sätt in pengar på plusgiro 729 79-8
Alla bidrag är välkomna! Läs mer om livräddarna.


Morgonen avslutades med det sedvanliga lotteriet, fast den här gången var det ett riktigt rejält prisregn som föll över deltagarna.
 
Anders A. Ekblom tackade morgonpratarna med en morgongåva i form av varsitt paraply. Det kan ju vara bra att ha, och lite skrock bjuder vi också på. För om man har paraplyet med sig så är det sällan det regnar...
 
Tack alla ni som kom den här morgonen. Vi ses snart igen!


----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 06.45
Frukost - Passa på att mingla och skapa nya kontakter!
Kl 07.10

Anders A. Ekblom, VD för Halmstads Näringslivs AB hälsar välkommen.
Kl 07.20

Möt Halmstads nya kommunchef, Fredrik Geijer.
Kl 07.30

Anja Kreivi, VD på Halmstad & Co, berättar om vad som händer i sommar.
Kl 07.45
Det händer mycket på Travet också, Bruno Pettersson, VD för Travet, berättar mer.
Kl 08.00

Elisabeth Haglund, VD för Hotel Tylösand, berättar om Tylösands sommar.
Kl 08.15

Leif Karlborg från Livräddarna informerar om deras livsviktiga verksamhet.

Annorlunda anmälan! Vi vill gärna stötta livräddarnas viktiga verksamhet, och det hoppas vi att ni också vill göra. Därför kommer vi denna morgon att ta betalt för frukosten. Pengarna kommer att gå till livräddarna. Som tack för ditt bidrag får du en  morgongåva.

Så här går anmälan till

Du kan anmäla dig genom att betala in 300 kronor per person på Pg 917913-6 och ange namn och företag, men det har visat sig ta tid innan vi ser vilka som har anmält sig därför öppnar vi för den här möjligheten: 

Ring direkt till Leili Lindwe, tel 035-13 74 28 eller e-posta leili.lindwe@halmstad.se

Du betalar 300 kronor direkt på plats den 11/6, givetvis får du kvitto.

Hör av dig senast kl 12.00 på onsdag den 10 juni så kommer du med på deltagarlistan.

Ta med visitkort!
Vi lottar som vanligt ut fina priser. Välkommen!

Ps: Om det skulle vara dåligt väder håller vi till i Leifs Lounge.

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.