Meny

28 jan 2009

Guldmorgonreportage

Årets första Guldmorgon

Den 28 januari 2009 samlades vi på Science Park Halmstad

Ungefär 130 gäster slöt upp. Det bjöds på både minimässa, frukost och matnyttiga föredrag. Dessutom fanns Electrolux Home på plats och bjöd på gott kaffe från sina makalösa maskiner.
 
Anders A. Ekblom, VD för Halmstads Näringslivs AB, Halmstad City Airport och AB Industristaden hälsade välkommen till den 19:e Guldmorgonen. Då kan ni säkert lista ut att det blir som ett litet jubileum nästa gång...
Anders tog upp att 2009 blir ett utmaningarnas år då mycket kraft läggs på att bevaka arbetsmarknadssituationen och följa upp näringslivet i kommunen.
 
För den intresserade finns två rapporter att hämta som pdf:er på vår hemsida, Handelsutredningen och Halmstad utvecklar logistik.
 
Han berättade dessutom om funktionen Företagslots och om Halmstads Näringslivsråd. Och glöm inte att tipsa oss på näringslivsbolaget om ni har företagsinriktade aktiviteter på gång, vi publicerar det i vårt Kalendarium. Självklart är ni välkomna att hälsa på oss på kontoret. Köpmansgatan 12 i Halmstad är adressen. Välkomna!
 
Längst ner på sidan bjuder vi på fler frukostbilder. Det här blev nog den längsta Guldmorgonen på hemsidan hittills, men vi ville gärna få med minimässan också. Så scrolla på...
Det här var morgonens program

Science Park Halmstad presenterade sig

Ulf Andersson, VD för Science Park Halmstad, berättade entusiastiskt om målet att bli Skandinaviens bästa växtplats för innovativa människor och företag. Han hade fått lära sig en enkel men effektiv sak, fråga dig alltid "VARFÖR DÅ?" i allt du gör och tänker kring projekt och företagande. Det gäller att kunna svara också - annars kanske det inte är hållbart. Ulf tog också upp vikten av entreprenörskultur i samhället, en "detfixarvi-mentalitet", hur viktigt det är med stöd från intressenter "vivillhjälpatill-supporters" och inte minst system för teknologiöverföring "geossnågotattjobbamed". Ett samarbete med Science Park Halmstad ger mycket på många olika sätt.

Triss i kraftfulla företag i Science Park Halmstad

Anders Ekman, VD för Sondero, berättade om vikten av bra vibrationer, det är faktiskt det som företaget säljer. En unik lösning med radioteknik som läser av vibrationer på omöjliga platser där man inte kunnat göra det innan p g a extrem hetta eller extrem kyla. Ett talande exempel är turbinmotorer. Innovationen ger fantastiska möjligheter att spara energi och miljö. Företaget kom på 3:e plats i Miljöinnovations nationella tävling 2008.

Millcreek Wind AB sysslar med vindkraft och man jobbar verkligen i medvind. "Vindkraft är något som alla vill ha, men helst inte på min bakgård" enligt Magnus Mjörnå som är VD. Företaget är i ett expansivt skede och söker nu investerare. För närvarande finns bara en oberoende aktör på marknaden, gissa vilken?! Målsättningen är en omsättning på 10 miljoner om fem år, och att ha tagit 25 procent av marknaden. Kaxigt och härligt! Läs mer om företaget.

Daniel Peterson, VD för J&D Assisting systems, sysslar med mycket, mycket små saker inom intelligenta inbyggda system. Ett av deras "uppbyggda system" är en kraftassisterande rullstol som uppmärksammats nationellt. Med hjälp av elmotorer och intelligent styrning ger det användaren extra armstyrka, det gäller både den som sitter i stolen och den som skjuter på. Innovationen har fått flera utmärkelser.Nu arbetar man för fullt med att kommersialisera rullstolen, och det verkar rulla på bra.

Fastighetskontoret - en mångsidig arena med mycket på strängarna

Fredrik Ottosson som är förvaltningschef på Halmstads kommuns Fastighetskontor berättade om verksamheten. Man ansvarar för lokalförsörjning samt drift och förvaltning av fastigheter, kommunalt byggande, kommunens markförsörjning och exploateringsverksamhet. Det är stora och viktiga områden. 2009-2010 görs en extraordinär satsning på underhållssidan med ca 270 Mkr. Ett högintressant projekt är Halmstad Arena som växer fram och beräknas stå klar i november i år. Första evenemanget är dock lite av en tjuvstart, den 23 oktober är det Ladies Night. Så alla Halmstad-tjejer nu kan vi vara först på plan! Fredriks powerpoint-presentation är späckad med intressanta fakta om Fastighetskontoret och Halmstad Arena

Sen blev det handel för hela slanten

Lars Tegelberg, Front View Management AB, informerade om den stora Handelsutredning som genomfördes i höstas på beställning av Halmstads Näringslivs AB. Vi som lyssnade sträckte stolt på oss när Lars inledningsvis framhöll att det finns en speciell anda i Halmstad.

En intressant uppgift var att det är fyra gånger fler människor som reser till Halmstad för att handla än vad som reser ut. Utredningen pekar på vissa viktiga faktorer som t ex vikten av enhetliga öppettider, tillgång till parkering och tillgänglighet. Man brukar prata om T3: Tillgänglighet, Trivsel och Trygghet. En ytterligare T-faktor skulle kunna vara den starkt växande Turismen. Hela Handelsutredningen finns här på hemsidan.

Det var all time high i visitskortsdragningen

Anders tog hjälp av Lars när det var dags för den sedvanliga visitkortsdragningen. Den här morgonen hade vi extra många fina priser. Electrolux Home skänkte en tjusig elektrisk kaffekvarn. Ett presentkort hos Metaforen och en founduekväll för två hos Grand Hotel var andra fina priser. Gessle- och Stefan Holmströmboken och CD-skivorna med Paintbox och Gessle stod näringslivsbolaget för.
Tack alla ni som kom! Nästa Guldmorgon är den 26 mars.

Dag: onsdag den 28 januari 2009.
Tid
: Kl 06.45 - 08.30
Plats
: Science Park Halmstad, Pilefeltsgatan 73. Hitta dit

Välkommen till ett gyllene tillfälle att avnjuta en tidig och god frukost med intressanta och stimulerande föredrag och träffa trevliga människor!


----------------------------------------------------------------------------


PROGRAM:

Kl 06.45
Frukost - Passa på att mingla och skapa nya kontakter!
Kl 07.10
Vår VD, Anders A. Ekblom, Halmstads Näringslivs AB, hälsar välkommen.
Kl 07.20
Ulf Andersson, VD, informerar om verksamheten i Science Park Halmstad.
Kl 07.30

Tre kraftfulla företag i Science Park Halmstad presenterar sig närmare. 

  • Anders Ekman, VD för Sondero Technologies AB - "sensorkraft".
  • Magnus Mjörnå, VD för Millcreek Wind AB - vindkraft.
  • Daniel Peterson, VD för J&D Assisting Systems - intelligent kraftöverföring.

Kl 07.45
Fredrik Ottosson, förvaltningschef på Fastighetskontoret berättar om verksamheten och om kommunens största pågående byggprojekt; Arenahallen.
Kl 08.00

Lars Tegelberg, VD för Front View AB, och Anders A. Ekblom, VD för Halmstads Näringslivs AB, presenterar den nyligen genomförda Handelsutredningen.

Kl 08.15
Tid för mingel

Tänk på att antalet platser är begränsat!  Anmälan är obligatorisk.
Senaste anmälningsdag är måndag den 26 januari.

Glöm inte visitkortet!
Vi lottar som vanligt ut fina priser! Välkommen!

Länkar och relaterat material

Företagets webbplats

Har du goda nyheter?

Går det bra för företaget? Har du tips om andra positiva näringslivsnyheter? 

Skicka pressinformation eller en e-post till webbredaktören.