Meny

Guldmorgon med tema: Besöksnäring – bo, äta, göra, resa.

Den här gången går vår resa lite åt nordost i Halmstads kommun. Vi hälsar välkommen till en vällagrad, vacker och ädel ort som ståtar med ett 100-årigt mejeri som försörjer Sverige med cheddar och ädelost. I Kvibille glider man liksom inte fram på en räkmacka utan säger cheese och drar iväg på ostmackan istället.

Vi samlas på Kvibille Gästgivaregård med anor från 1600-talet och ett och annat spöke i bagaget. Den här morgonen är det fokus på den växande besöksnäringen. Den är på stark tillväxt och en allt viktigare exportvara.

Program

06.45: Vi börjar med frukost - Passa på att mötas och mingla. Skapa nya kontakter!

  • Annika Lindhe, vd Halmstads Näringslivs AB, hälsar välkommen och presenterar senaste näringslivsnytt.
  • Kvibille Gästgivaregård - gästfrihet sedan 1600-talet. Bo, äta, göra. Anders Emanuelsson, gästgivare.
  • 25 miljoner till Halland och besöksnäringen. Ann-Charlotte Ericsson, Utvecklingsledare Besöksnäring, Region Halland.
  • Besöksnäringen i Halmstads kommun. Johan F. Lundberg, vd Destination Halmstad.
  • Kalas för 100-åringen som klev in i Kvibille och blev kvar. Thelma Banzon, mejerichef, Kvibille Mejeri
  • Möt Lennart Eriksson, ”borgmästare” i Kvibille Allförening/Samhällsförening, med sig har han lokala företagare från Kvibilletrakten.
  • Farmartjänsts unika resurser för den gröna besöksnäringen. Rent a tent skapar flexibilitet. Rolf Nilsson, verksamhetsledare, och Bengt Olofsson, ordförande, Farmartjänst.

Bonusmaterial efter programmet

Du har möjlighet att vara med på en smygpremiär av den sprillans nya ostbutiken i Gästgiveriet. Och kan få spännande historik, minst ett spöke utlovas!

  • Utmärkelsen cykelvänlig arbetsplats och låna elcykel till företaget. Halmstads kommun berättar mer.
  • Prata tillstånd med tillståndslotsen.
  • Innovationsstöd inom jord, skog och vatten. Arena Grön Tillväxt finns på plats.

Anmäl dig nu

Guldmorgonen är för tillfället fullbokad, vill du sätta upp dig på reservlistan så skicka ett e-post till asa.elofsson@halmstad.se.

Evenemangsinformation

Datum: Onsdag 1 juni
Tid: 06.45 - 08.30
Plats: Kvibille Gästgiveri, hitta hit.

Guldmorgonen är för tillfället fullbokad, vill du sätta upp dig på reservlistan så skicka ett e-post till asa.elofsson@halmstad.se.

Vad kan du om Kvibille?

Kvibilles historia sträcker sig långt tillbaka i tiden. De många gravhögarna från bronsåldern (1500-500 f Kr) visar att människor varit bosatta i området i över 3000 år.

Kvibille blev tidigt bygdecentrum, marknads- plats och fungerade länge som tingsplats. Halmstads härads tingsplats låg från 1734 i Kvibille och det gamla tingshuset ligger mitt i Kvibille samhälle nära den medeltida Kvibille kyrka och gästgiveriet. Sista tinget i Kvibille hölls 1889. Tingshuset, som finns kvar, uppfördes 1734 och ersatte en tidigare förfallen byggnad. Sedan 1889 har huset fungerat som bostad, ålderdomshem, kommunalkontor och numera som föreningslokal och museum.

I Steninge nära Kvibille fanns tidigt en kvarn, senare såg och spånhyvel. Här byggdes även socknens första kraftstation för elproduktion och mörkret kunde skingras i många hem

Källa: Wikipedia.