Meny

Bo & Leva i Halmstad

Vissa tror att det beror på närheten till havet och naturen. Andra menar att det har att göra med det speciella ljuset. Det är som en liten bit av sommaren dröjer sig kvar i Halmstad – året runt.

En hemstad att trivas i

Halmstad ligger i Hallands län. I norr gränsar Halmstad mot Falkenberg och i söder mot Laholm. Halmstad ligger mitt emellan Göteborg och Malmö.

Med 100 000 invånare är Halmstad landets 18:e största kommun. Det fördelaktiga läget på västkusten gör att företagandet utvecklas, turismen frodas och invånarna trivs och blir fler.

En kunskapsstad att utvecklas i

Högskolan i Halmstad är ett populärt lärosäte med ett brett utbildningsutbud och framstående forskning inom framför allt informationsteknologi, innovationsvetenskap samt hälsa och livsstil.

Näringslivet i Halmstad är varierande med en växande handel och många små och medelstora företag.

Förutom kommunen och Region Halland är några av Halmstads största arbetsgivare Försvarsmaken, Högskolan, Martin & Servera, Albany, HMS Industrial, Network och Getinge Sterilisation. Handel och turistnäring är också stora sektorer.

En upplevelsestad för alla smaker 

Halmstad är en populär turiststad. På sommaren kommer hundratusentals turister till Halmstad för att njuta av stränderna, naturen och det stora utbudet av kultur och restauranger. Den mest kända stranden är Tylösand som kan ha omkring 40 000 badgäster en solig sommardag. Här finns även Sveriges enda bemannade livräddarstation liksom Nordens enda livräddarskola.

Läs mer på destinationhalmstad.se

Boende

Här finns valfrihet. Bo i tätort, på landet eller vid havet. Bo i villa, bostadsrätt eller hyresrätt.

Cykel och kollektivtrafik

​Halmstad har en väl utbyggd kollektivtrafik och är en riktig cykelstad med gott om cykelbanor.

Barnomsorg, skola och utbildning

Kommunal barnomsorg finns i samtliga stadsdelar. Det finns även föräldra/personalkooperativ, Montessoriförskolor och barnomsorg i Svenska kyrkans regi. Grund- och gymnasieskolorna är väl utbyggda, det finns också privata alternativ. Högskolan i Halmstad har en viktig roll som motor för utvecklingen i regionen och har ett nära samarbete med näringslivet. Militärhögskolan i Halmstad är känd för sin kompetens inom områdena pedagogik och ledarskap.

Kulturen

Stadsbiblioteket, prisad för sin unika arkitektur, är en av Halmstads mest välbesökta plats för kultur- och kunskapstörstande. Mjellby konstmuseum som ligger väster om centrum är Halmstadgruppens residens. Gruppens surrealistiska verk finns i museets permanenta utställning. 

Sporten

Halmstad erbjuder många möjlighet till att båda utöva och se idrott. Fotboll, handboll och bordtennis är bara några av de sporter där Halmstads idrottare är framstående. I början av 2010 invigdes Halmstad Arena, en multiarena med stora möjligheter och ytor för breddidrott och elitidrott.

Till Halmstad Arenas webbplats

Golf är en stor sport i kommunen. Med 174 golfhål fördelade på elva golfbanor klassas Halmstad som Sveriges golfhuvudstad.

Politiken

Halmstads kommun styrs av en koalition av sex partier - Moderaterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Folkpartiet, SPI Välfärden och Kristdemokraterna . I kommunfullmäktige finns 71 förtroendevalda, varav majoritetsgrupperingen har 36 mandat. Kommunfullmäktige sammanträder en gång i månaden och är Halmstads högsta politiska organ.

Skattesatsen i kommunen är 30,85 kr.

Kontakt

Halmstad Direkt
Direkt: 035 - 13 70 00
E-post: direkt@halmstad.se

Halmstad Direkt är Halmstads kommuns kontaktcenter och hit kan du vända dig med alla ärenden och frågor som har med vår kommun att göra.

Halmstad i siffror

Halmstads kommun har på sin webbplats samlat statistik över befolkning, boende, arbete med mera. Presentationen bygger på den statistik kommunen regelbundet hämtar från Statistiska Centralbyrån, SCB, och andra statistikproducenter.

Halmstad i siffror på Halmstads kommuns webbplats

Vill du veta mer om Halmstads kommun?